AUGI PAPILDBARĪBĀS LOCĪTAVU VESELĪBAI

Akūtos locītavu u. c. iekaisumu gadījumos parasti neiztiek bez nesteroīdo pretiekaisuma līdzekļu izmantošanas. Ar piemērotiem augiem var šo līdzekļu devas ievērojami samazināt, līdz ar to mazināt iespējamo nevēlamo nesteroīdo pretiekaisuma līdzekļu blakus darbību, sevišķi uz kuņģa-zarnu traktu. Augu izmantošana pamatota arī tādēļ, ka to darbība ir kompleksa, dziedinoša, kas sevišķi svarīgi pie ilgstošām aplikācijām. Kustību traucējumi, sevišķi vecākiem dzīvniekiem, bieži nav tikai locekļu un locītavu kaites, bet gan saistītas ar visa organisma veselību: muskuļu nespēku, sirdsdarbības nepietiekamību, gāzu apmaiņas traucējumiem, plaušu emfizēmu, aknu un nieru kaitēm. Tādēļ populārākie sastāvi līdz ar glikozamīnu, metilsulfonilmetānu u.c., kas vairāk darbojas tieši uz locītavām, satur augus, kas uzlabo sirdsdarbību, elpošanu, normalizē vielmaiņu un imunitāti.

Vītola miza (Willow bark, ground., Weidenrinde, Cortex Salicis alba). Baltā vītola (Salix alba) pretiekaisuma efekts neatpaliek no aspirīna efekta, jo šī koka miza satur salicilīnu, kas serumā hidrolizējas par acetilsalicilskābi. Rekomendētā dienas deva ir ekvivalenta 60-120 mg salicilīna. Ja pacientam ir alerģiska reakcija pret aspirīnu, šis fitopreparāts ir kontrindicēts. Nav aspirīnam raksturīgās blaknes gremošanas traktā. Darbība pretiekaisuma, antiseptiska, mazina tūsku, sāpes, tonizē organismu. Pie reimatiska locītavu iekaisuma zirgam iesaka 10 ml mizas ekstraktu 2 reizes dienā. Ērti izbarot smalcinātu mizu, pulveri. Ekstraktu izmanto nagu veselības stiprināšanai. Arī topikāli, maisījumā ar linsēklu eļļu.

Bērza miza (Birch bark, Cortex Betulae). Bērza mizas baltā virskārta (bez korķa slāņa) satur triterpenoīdu betulīnu, kas stiprina aknu šūnas. Imunitātes stiprināšanai.

Ozola miza (Cortex Quercus). Ozola miza satur 10-20% miecvielas, flavonoīdus, galluskābi, pektīnvielas. Darbība ir stipri savelkoša, pretiekaisuma, dzīšanu veicinoša, stiprina kapilārus. Darbojas dziedinoši pie ādas nobrāzumiem, sīkām brūcēm. Iekšķīgi pie gastroenterīta.

Nātras laksti (Stinging nettle, Urtica dioica, Brunneselblatter). Sastāvā flavonoīdi, histamīns, serotonīns, holīns, karotinoīdi, C, K, B grupas vitamīni, organiskās skābes, kumarīni, steroli, minerālvielas. Vācijā kopš seniem laikiem ārstē locītavu slimības un nieru-urīnceļu kaites. Veterinārijas pamatindikācijas: nutritīvs toniks, hroniska diareja, osteoartrīts, alerģisks rinīts, topikāla hemostatika. Nātru ekstrakts satur vielas, kas reducē TNF-alfa un citus iekaisuma citokīnus, respektīvi, ekstrakts kavē citokīnu produkciju ciklooksigenāzes ceļā. Nātru ekstrakts daļēji kavē lipoksigenāzes izraisītu iekaisumu. Ar nātru lapu ekstraktu diklofenaka devu var samazināt uz pusi, citā eksperimentā diklofenaka deva 200 mg samazināta līdz 50 mg. Nātru lapu ekstrakts satur lecitīnu, kas saista N-acetilglikozamīnu uz šūnu virsmas. Pēc Eiropas Medicīnas aģentūras datiem dzīvniekiem nav noteikta nātru maksimālā deva. Maziem dzīvniekiem lapu pulveris 50-600 mg/kg. Uzlējums 5 -30g /200 ml pa 50-100 ml/10 kg. Tinktūra (30-35% etanols) 1,0-3,0 ml/10 kg/dienā.

Mežrozītes augļi ar sēklām (Roze, savvaļas, Rosa canina, Hagebutte). Satur askorbīnskābi, karotinoīdus, flavonoīdus, nepiesātinātās taukskābes. Askorbīnskābe ir praksē atzīts līdzeklis organisma imunitātes stiprināšanai. Uzlabo ādas, apmatojuma un nagu kvalitāti, jo stiprina kapilārus, uzlabo audu apasiņošanu. Mazina locītavu stīvumu un sāpes gan akūtos, gan hroniskos gadījumos, iedarbojas stimulējoši uz saistaudu pamatvielu – mukopolisaharīdu (hialuronskābes), sulfatizētā hondroitīna un kolagēna II biosintēzi. Rozes bioloģiski aktīvās vielas nostiprina asinsvadu sieniņas, mazina audu tūsku. Klīniskos pētījumos konstatēts, ka rožu augļu pulveris samazina asinīs C-reaktīvā olbaltuma saturu un perifēro asiņu neitrofīlo leikocītu hemotaksi, darbojas kā antioksidants un stabilizē šūnu membrānas, statistiski ticami uzlabo osteoartrīta slimnieku veselību – mazina sāpes, uzlabo locītavu funkcionālās spējas un slimnieku pašsajūtu. Aplikāciju kurss gan bijis līdz 3 – 4 mēnešiem, preparāta deva 10-40 g/dienā. Standartizēts mežrožu augļu pulveris ir labi izpētīta pārtikas piedeva pacientiem, kas slimo ar osteoartrītu. Pulveris inhibē iekaisuma mediatorus dažādos iekaisuma procesa posmos. Atzīts un lietots zirgiem un suņiem pie osteoartrīta.

Kumelītes laksti (Smaržīgā kumelīte, Matricaria recutita). Satur ēterisko eļļu ne mazāk kā 0,4%. Ēteriskajā eļļā hamazulēns 1-15%, seskviterpenoīdi 50% (alfa-bisabolols, farnezēns). Droga satur arī apigenīnu un radniecīgus flavonoīdu glikozīdus līdz 8%. Papildus sedatīvajai un spazmolītiskajai darbībai šai auga ziedu drogai piemīt arī pretiekaisuma efekts. To nodrošina flavonoīdi apigenīns un matricīna transformācijas produkti. Tie inhibē ciklooksigenāzi un lipoksigenāzi, tā kavējot prostaglandīna un leikotriēnu sintēzi. Protams, salīdzinājumā ar 1% hidrokortizona ziedi, augu preparāta ziede nav tik efektīva, taču ar izteiktu pozitīvu pretiekaisuma darbību.

Ingvers (Zingiber officinale). Ingvera pulvera aktīvās vielas ir 6-ingverols un 6-paradols, kam piemīt antiproliferatīvs efekts attiecībā uz malignām (ļaundabīgām) šūnām, kā arī 8-paradols un 8-šogaols, kam ir COX-2 inhibējošs efekts. Ingvera eļļa ir atzīta par diezgan spēcīgu pretiekaisuma preparātu. Sens ārstniecības līdzeklis pie osteoartrīta. Vācijas E Komisijas rekomendētās devas ir 2-4 g no sakneņa. Kontrindicēts pacientiem ar žultsakmeņiem un žultsceļu obstrukciju. Pēc citām rekomendācijām akūtos gadījumos iesaka sākt ar 3-5 grami dienā, devu pakāpeniski kāpinot līdz 20-60 g.

Dr.hab.vet.med. J.Vētra

arrow_back_text

arrow-up