Govis. Atnešanās VI (Pēcdzemdību periods)

Ja 24 stundas pēc dzemdībām augļa segas nav atdalījušās, tad ir segu aizture, un jāpieņem lēmums par tālāko rīcību. Visos pārējos gadījumos jāturpina rūpīgi sekot govs veselības stāvoklim. Ja govs jūtas labi, izslaukums kāpj un izdalījumi (lohijas) no dzimumorgāniem ir caurspīdīgi – gļotaini un pakāpeniski samazinās, tad viss ir kārtībā. Bet ja izdalījumi turpinās, kļūst ūdeņaini, maina krāsu un kļūst smirdīgi, govs veselība pasliktinās, ķermeņa temperatūra palielinās virs 39,50 C, tad dzemdes notīrīšanās kavējas, lohiju sadalīšanās produkti un infekcija ir izraisījuši dzemdes gļotādas iekaisumu vai iekaisusi ir arī dzemdes muskulatūra (endometrīts, metrīts). Parasti gan tik tālu nenonāk, jo govīm dzemdes barjera pret infekciju un iekaisumu ir visai spēcīga. Toties nenotīrīšanās kā hroniski gļotādas iekaisumi var ilgt mēnešiem un radīt izslaukuma samazināšanos un reprodukcijas problēmas. Tādēļ ar otro dienu pēc dzemdībām vajadzības gadījumos (augsta izslaukuma govis ar anamnēzē apgrūtinātām dzemdībām, vielmaiņas kaitēm u.c.) lieto līdzekļus, kas, pirmkārt, tonizē dzemdi, palielina tās kontrakcijas spēku, veicina savilkšanos un satura izdalīšanu. Šim nolūkam ir zāļu līdzekļi, arī augu izcelsmes (melnie rudzu graudi u.c.), bet tie lai paliek ārstu ziņā. Dzemdes atoniju mazina arī augu ēteriskās eļļas (terpēni u.c.), kas kairina gremošanas trakta distālo daļu, žults pūsli un nieres, veicinot asins pieplūdumu iegurņa orgānos, līdz ar to arī dzemdē. Var minēt kazaku kadiķi (Juniperus sabina), kura ēteriskā eļļa Ol. Sabinae tonizē dzemdes muskulatūru un veicina notīrīšanos. Diemžēl tās abortīvā darbība uz grūsnu dzemdi nereti tika izmantota krimināliem abortiem un kazaku kadiķis no veselībai derīgu augu saraksta tika izslēgts. Līdz ar to farmakoloģiskā literatūrā vairāk minētas parastā paegļaJuniperus communis ogas (Baccae Juniperi), skujas (Folia J.) un zari (Herba s. Summitates J.). Ogās ēteriskā eļļa 0,5-2%, skujās 0,18%, tajā ir vairāk kā 16 terpēni (pinēns, kamfēns, limonēns, mircēns, alfa-terpinēns, arī sabinēns u.c.) un vairāk kā 20 seskviterpēni. Arī invertcukurs (40%), sveķi (līdz 9,5%), organiskās skābes u.c. Kopumā parastā paegļa darbība ir līdzīga kazaku paeglim, bet bez abortogēnās komponentes. Līdzīgi darbojas arī egļu un priežu skuju ēteriskās eļļas, sveķvielas. Dabīgu attīrīšanās dzērienu govīm Vācijā un Šveicē gatavo arī no liepas mizas (Cortex Tiliae), kas satur triterpēnus (tiliadīnu u.c.). Lieto sākot ar otro dienu pēc dzemdībām.

Otrkārt, joprojām aktuāls ir enerģētiskais nodrošinājums, jo bilance ir negatīva. Ar labu rupjo barību jāstimulē apetīte, līdzēt var arī papildbarība Rumenotoniks un glikogenēzes veicinātāji (propilēnglikolu saturoši maisījumi u.c.).

Treškārt, uzņemtās barības izmantošana, iekļaušana vielmaiņā ir atkarīga no daudzu fermentu aktivitātes. To nodrošina arī mikroelementi, kuru brīvas rezerves, tāpat kā vitamīniem (E vitamīns u.c.), ir ierobežotas. SIA Fitosan piedāvā papildbarību Puritils, kas apmierina šīs vajadzības, jo satur no augiem iegūtu vielu kompleksu, kas stimulē dzemdes involūciju un veicina notīrīšanos. Hroniskos gadījumos iekaisuma perēkļi un infekcija govs dzemdē saglabājas mēnešiem, attiecīgi ieilgst arī notīrīšanās. Šādos gadījumos papildbarība (Puritils u.c.) ir labs palīgs medikamentozai ārstēšanai.

2014.g. decembris.
Dr.hab.vet.med. J.Vētra

arrow_back_text

arrow-up