GOVIS. ATNEŠANĀS III (DZEMDĪBAS)

No pieredzes: govij dzemdībās ar operatīvu palīdzību nevajadzētu iejaukties par ātru! Dzemdības sākas ar pakāpeniski un periodiski pieaugošām dzemdes kontrakcijām („dzemdību sāpēm”). Govs kļūst nemierīga, ceļas un gulstas. Šai dzemdību fāzē auglis un augļa plēvju veidotie ūdens pūšļi tiek iestumti dzemdību ceļos. Govs nedaudz nomierinās un tad pievienojas spēcīgas vēdera preses kontrakcijas, sākas dzīšanās, augļa izstumšana. Ja govs intensīvi dzenas, stundu viņu netraucēt! Troksnis, liela ņemšanās ap govi šajā laikā rada dzīvniekam lieku stresu un aktīva iejaukšanās parasti kaitē. Ja arī pēc apmēram stundas teļš nav piedzimis, tad dzemdības būs nedaudz aizkavētas un jānoskaidro iemesli. Iespējams, tās būs apgrūtinātas, vajadzēs palīdzību. Situācija ir jāizvērtē.

Apgrūtinātās dzemdībās neaizvietojams ir gļotu (slīdvielu) šķīdums ar dezinficējošām īpašībām. Tās izmanto vaginālai dzemdētājas izmeklēšanai, pie lielāka augļa vilkšanas, nepareiza augļa locekļu sakopojuma gadījumos (biežākais cēlonis) un augļa nepareizas guļas korekcijas. Ātri pagatavojams un efektīgs ir SIA Fitosan piedāvātais gļotu (slīdvielu) koncentrāts Jodocelogels ar antiseptisku darbību, jo satur povidona jodu. Tas nekairina audus, nebojā instrumentus, bet ir efektīgs un stabils līdzeklis pret infekciju. Tūlīt pēc dzemdībām, ja vajadzīgs, jāsakopj nobrāzumi un citi bojājumi, izmantojot gelus, ziedes un līdzīgus līdzekļus ar antimikrobu un dziedinošu darbību (Jodosept ziedi uz hidrofilas bāzes, Jodosan gelu u.c.).

Pēc atnešanās govis jāpadzirda ar remdenu ūdeni, pievienojot šķīdumu Biokurs, glikozi. Iesaka arī linsēklu pulveri, raugu, melasi, piena pulveri. Dzemdību nobeiguma fāzē atjaunojas dzemdes kontrakcijas un, govij dzenoties, izdalās augļa plēves, plēvju pūšļu šķidrumu atliekas, gļotas un asins recekļi. Govi, sevišķi vecāku dzīvnieku, nedrīkst atstāt bez uzraudzības. Bīstama ir piena trieka, profilaksei iekšķīgi lieto SIA Fitosan ražoto Kalcigels Co, Fosfogels.

2014.g. decembris.
Dr.hab.vet.med. J.Vētra

arrow_back_text

arrow-up