GOVĪM DZEMDĪBAS UN LAKTĀCIJAS SĀKUMS PRASA PAPILDUS RŪPES (Biokurs)

Ganāmpulkos ar ģenētiski augstvērtīgām govīm pēdējos 20 gados samazinās auglība, problēmas rada piena kvalitāte (augsts somatisko šūnu skaits), biežākas nagu un citas kaites. Par vienu no galvenajiem iemesliem pamatoti uzskata govīm grūsnības beigu posmā un laktācijas sākumā brīvi pieejamās enerģijas, dažu vitamīnu un mikroelementu nepietiekamību. Ikdienā lopkopībā izmantotās papildbarības pat ar augstu mikropiedevu saturu parasti nodrošina dzīvniekam optimāli iespējamo produkcijas līmeni, bet organismā neveido šo biofaktoru rezervi. Tādēļ paaugstinātais patēriņš grūsnības beigās un laktācijas sākumā var izraisīt nepietiekamību un kļūt par vienu no riska faktoriem govju veselībai un auglībai.

SIA „Dabas vielu farmācijas laboratorija FITOSAN” problēmas risināšanai piedāvā papildbarību „BIOKUR liquidum”. Produkts govīm mazina enerģijas deficīta risku. Grūsnības beigu periodā samazinās dzīvnieka spēja uzņemt un enerģijas iegūšanai izmantot barību, sevišķi rupjo, bieži samazinās arī apetīte, pavājinās spurekļa darbība. Pareizi ēdinot un savlaicīgi „aizlaižot”, govs daļu enerģijas var uzkrāt rezervē “tauku depo” veidā. Diemžēl atnešanās saistīta ar stresu, fizioloģisko procesu pārslodzi, tādēļ šos uzkrājumus organisms spēj izmantot ierobežoti, sevišķi tad, ja pietrūkst enzīmu, kas nodrošina lipolīzi un ogļhidrātu konversiju enerģijā. Parasti pirmās cieš aknas – orgāns, kas ļoti intensīvi piedalās ne tikai barības sagremošanā un izmantošanā, bet arī nodrošina vielmaiņu kopumā. „BIOKUR liquidum” sastāvā esošo drogu ekstrakti veicina apetīti, stimulē siekalu un citus gremošanas dziedzerus un kopā ar glikozes prekursoriem propilēnglikolu un glicerīnu uzlabo spurekļa darbību, dod papildus enerģiju organismam jau spurekļa sienās.

Mikroelements cinks ir vairāk nekā 40 fermentu un nukleoproteīnu komponents (karboanhidrāzes, dehidrogenāzes, fosfatāzes, proteināžu, peptidāžu u.c.), kas saistīti ar gāzu apmaiņu, gremošanu, kuņģa sālsskābes veidošanu, olbaltumu un ogļhidrātu vielmaiņu, hemopoēzi, audu reģenerāciju, dzīšanu. Cinks ir arī nukleīnmaiņas fermentu RNS- un DNS- polimerāžu sastāvā. Augsts cinka saturs dzimumdziedzeros un to produktos ir raksturīgs visiem dzīvniekiem. Tas liecina par cinka lielo nozīmi vairošanās procesos, jo stimulē ar auglību saistītu gonadotropo hormonu sintēzi, uzlabo folikulu nobriešanu, ovulāciju un apaugļotās olšūnas implantāciju. Cinks samazina dzeltenuma ķermeņu un olnīcu cistu veidošanos. Ar cinka nepietiekamību govīm saistītas tādas slimības kā spurekļa parakeratoze, nagu nepareiza augšana un klibums, traucēti keratinizācijas procesi, samazināta celulārā imunitāte. Cinka toksicitāte ir zema.

Mangāns. Līdzīgi cinkam arī mangāns ir hormonu un enzīmu sastāvā, kas nepieciešami vielmaiņai, normālai auglībai un attīstībai. Kopumā ginekoloģijā mangāna un cinka nepietiekamība klīniski raksturojas ar “klusu” meklēšanos, sliktiem apsēklošanas rezultātiem, persistējošiem dzeltenuma ķermeņiem, embrionālo mirstību, olnīcu cistām, placentas aizturi un dzemdes iekaisumiem.

Kobalts. Aktivizē fermentus un stimulē vielmaiņu, piedalās nukleīnskābju un olbaltumu sintezē. Nepieciešams B12 vitamīna sintēzei, asinsradē, spurekļa mikrofloras normālai darbībai. Kavē lipīdu uzkrāšanos aknās.
Mikroelementu rezerves organismā un pieejamība tām ir ierobežotas, jo normālos ēdināšanas apstākļos dzīvnieks mikroelementus atbilstoši fizioloģiskai vajadzībai saņem ar barību.
Atgremotājiem dzīvniekiem mērķtiecīgi ir izmantot mikroelementu sulfātu sāļus, kas labi šķīst spurekļa saturā. Spurekļa mikroflora sulfātu sēru izmanto sēru saturošu aminoskābju – metionīna un cistīna – sintēzē, kurām ir specifiska loma aknu darbībā.

Holīna hlorīds. Acetilholīna – viena no galvenā nervu kairinājumu mediatora – prekursors. Holīns ir fosfolipīda lecitīna sastāvā, neaizvietojams fosfolipīdu metabolismā, darbojoties kā metilgrupu donors dažādos vielmaiņas procesos, it sevišķi aknās. Veicina endogēno tauku lipolīzi un izmantošanu enerģijas veidošanai. Holīns ir viens no galveniem barības faktoriem, kas sargā aknas no hepatozes, taukainās infiltrācijas un cirozes, kā arī aknas un nieres no hemorāģiskās deģenerācijas.
Holīnam ir neliela acetilholīnam līdzīga farmakoloģiska darbība, kas izpaužas zarnu muskulatūras stimulācijā.

Niacīns. Audos veido nikotīnskābi jeb PP vitamīnu. Ietilpst fermentu sastāvā (kodehidrāzes I, kodehidrāzes II), kas vielmaiņas procesos nodrošina ūdeņraža pārnesi un oksidēšanās–reducēšanās procesus ogļhidrātu maiņā un citās reakcijās. Spēcīgs vazodilators, nepieciešams lipīdu iesaistīšanā enerģijas maiņā un aknu darbībā. Nikotīnamīds kuņģī veicina čūlu un eroziju dzīšanu, uzlabo sirds un nervu sistēmas darbību.

„BIOKUR liquidum” drogu ekstraktu farmakoloģiskā aktivitāte raksturojas ar gremošanas galveno fizioloģisko funkciju – siekalu un citu dziedzeru sekrēcijas un gremošanas trakta gludās muskulatūras motilitātes – stimulēšanu, spazmu mazināšanu un iekaisuma kavēšanu. Rezultātā to farmakoloģiskā darbība ir kompleksa un pamatā arī etiotropa. Izmantoto ārstniecības augu drogas – vērmeles laksti, kliņģerītes ziedi un ehinācejas laksti – ir labi izpētītas farmakoloģiski, noteiktas to nevēlamās un bīstamās īpašības, kā arī uzkrāta plaša pieredze ne tikai klīnikā, bet arī lopkopības praksē.

Minētie augi satur plašu farmakoloģiski aktīvu vielu klāstu: ēteriskās eļļas, flavonoīdus, monoterpēnus, seskviterpēnus, rūgtvielas, saponīnus, organiskas skābes, gļotvielas, vitamīnus u.c., kas, uzņemti iekšķīgi, raksturojas kopumā ar sekojošu darbību:

  • veicina ēstgribu, gremošanu, barības izmantošanu;
  • normalizē gremošanas trakta mikrofloru;
  • veicina aknu darbību un žults izvadīšanu;
  • mazina gludās muskulatūras spazmas, sāpes;
  • darbojas antiseptiski, savelkoši, kavē iekaisumu;
  • darbojas dziedinoši, organismu tonizējoši un imūnmodulējoši.

„BIOKUR liquidum” sastāvā drogas izvēlētas ar aprēķinu, lai līdzīgu efektu nodrošinātu dažādu augu pēc ķīmiskās uzbūves dažādas, bet pēc farmakoloģiskā efekta līdzīgas augu substances.

2013-07-29
Dr.hab.vet.med. J.Vētra

arrow_back_text

arrow-up